Close

13.5.2017

”Äitiä on hyvä muistaa kiittää huolenpidosta”

Huomenna sunnuntaina vietetään äitienpäivää. Kävimme Joensuun keskustassa kyselemässä äideiltä, miten he aikovat juhlapäiväänsä viettää.

Anne Hartikainen: ”Esikoinen haluaa varmaan leipoa jotain”
Anne Hartikaisen perheen äitienpäivään kuuluu todennäköisesti ainakin mummolassa käynti, mutta muuten he eivät aio tehdä mitään erityistä. Annella on kaksi lasta, 6-vuotias ja kolmeviikkoinen vauva.
– Meillä on ensimmäinen äitienpäivä vauvan isän kanssa, joten mitään perinteitä meille ei vielä ole muodostunut. Laitellaan ruokaa, ja 6-vuotias haluaa varmaan leipoa jotain, hän on innokas leipuri, hän hymyilee.
Äitienpäivää Anne pitää tärkeänä, sillä äitiä on joskus hyvä muistaa kiittää huolenpidosta ja hoitamisesta. Hän kuitenkin muistuttaa, että äitejä pitäisi muistaa muulloinkin kuin vain äitienpäivänä.
Lahja-asian hän jättää isän päätettäväksi: lahjoo tai ei lahjo.
– Ei tarvitse olla mitään sen kummempaa, se riittää, jos vanhempi lapsi askartelee jotain, Anne toteaa.

Noora Pyykkö: ”Ihan tavallinen sunnuntai, joka vietetään rennosti perheen kanssa”
3-vuotiaan Sinnan ja puolivuotiaan Aaken äidin Noora Pyykön mielestä äitienpäivän ympärillä oleva hypetys on turhaa, vaikka taustalla hyvä ajatus onkin. Äitienpäivän kaupallisuus lahjojen osteluineen on hänen mielestään hölmöä etenkin, jos lahja pitää keksimällä keksiä.
– Jos nyt tulee mieleen jotain, mitä toinen on pitkään halunnut, niin äitienpäivä on toki oiva päivä siihen. Mutta se materialismi äitienpäivän ympärillä vie vähän huomiota siitä itse ideasta eli että oltaisiin äidin kanssa, Noora pohtii.
Paketti hänellekin on kuitenkin jo tiedossa, sillä Sinna on tehnyt päiväkodissa äidilleen yllätyksen, jonka saa avata äitienpäivänä. Muutoin Pyyköille äitienpäivä on ihan tavallinen päivä, joka vietetään rennosti yhdessä perheen kanssa ilman stressiä.
– Jos on hyvä keli, niin lähdemme ehkä retkelle eli makkaranpaistoon ja metsään kävelemään. Omaa äitiäni muistan soitolla tai tekstiviestillä, Noora hymyilee.

Valeria Ratilainen: ”Lahjan ei tarvitse olla iso ja kallis”
Ratilaisten äitienpäivään kuuluu ainakin kirkossa käynti – Valerialla itse asiassa kahdessakin, sillä hän on kanttori ja hän lähtee sunnuntaina hetkeksi Kiteelle töihin. Erityisiä äitienpäiväperinteitä hänellä ei Joonas-miehensä ja 2-vuotiaan Paavali-pojan kanssa ole ollut.
– Lahjan olen sinulle antanut, mutta en kyllä muista onko ollut mitään muuta…, Joonas muistelee.
Perhe yhytettiinkin haastatteluun kesken äitienpäivälahjaostosten. Valeria ei näe mitään väärää siinä, että muistaisi toista lahjalla – eikä vain äitienpäivänä, vaan minään päivänä vuodessa.
– Olemme saattaneet antaa toiselle pienen pieniä yllätyksiä ihan ilman syytäkin, mutta varsinkin tällaisina päivinä kun on jotain syytä. Ei sen tarvitse olla mitään isoa ja kallista, Valeria pohtii ja paljastaa nauraen odottavansa ainakin jotain pientä yllätystä.
Valeria pitää äitienpäivää tärkeänä ennen kaikkea siksi, että jokaisella on äiti ja kasvattaja – ihminen, jota on äitienpäivänä hyvä muistaa:
– Jos ei muuten, voisi äitiä muistaa ainakin kiitoksella.

Teksti ja kuvat: Susanna Eriksson

Muksujen maakunta toivottaa kaikille tärkeille, vahvoille, rakkaille ja ihanille äideille hyvää äitienpäivää. Jo tänään, huomenna ja joka päivä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *