Close

31.8.2019

Iloa ja energiaa syksyyn perheliikunnasta

Huomenna alkaa virallinen syksy, vaikka juuri nyt sää on enemmänkin heinäkuinen. Ja vaikka eräs hyvin tuntemani kolmevuotias tyyppi eilen kyseli, koska on taas juhannus. (Äkkiä se sekin sieltä taas tulee.)

Takaisin syksyyn. Syksyyn kuuluu monilla haave uusista harrastuksista. Syksy on myös jonkinlainen pikkutammikuu, jolloin kuntosaleilla on ruuhkaa ja porkkana tekee kauppansa.

Äideille ja isille tekee hyvää ottaa omaa aikaa ja lähteä liikkumaan ihan yksin. Kalenterit esiin ja molempien liikuntakerrat sinne, niin ne pysyvät puolin ja toisin muistissa. Olet parempi äiti tai isä, jos pidät huolen myös omasta hyvinvoinnistasi. Samalla näytät lapsillesi hyvää esimerkkiä.

Sen lisäksi aivan itsestään selvänä, kivana arkirutiinina kannattaa pitää myös perheliikunta, liikkuminen yhdessä lasten kanssa. Meillä se on kesällä useimmiten pyöräilyä, uintia, futista ja leikkipuistossa kiipeilyä. Välillä käymme myös puolentoista kilometrin juoksulenkeillä, pienten miesten toiveesta. Sitä he tietävät pyytää, koska me isommat olemme näyttäneet siihen mallia.

Välillä perheliikuntaan kaipaa myös vaihtelua, vai mitä? Pohjois-Karjalassa on tosi mukavasti tarjolla ohjattua perheliikuntaa etenkin alle kouluikäisille lapsille. Kurkatkaa vaikka kansalaisopistojen esitteet ja urheiluseurojen sivut. Mielenkiintoisia juttuja tarjoavat myös monet liikunta-alan yritykset.

On myös tosi hyvä muistaa, että perheliikunnan ei tarvitse olla kapeakatseisesti jotain ohjattua toimintaa ja tiettyä urheilulajia, vaan liikuntaa koko perhe voi saada myös ihan huomaamatta.

Tässä olisikin muutama linkki, jolla omaa käsitystä perheliikunnasta voi ehkä laajentaa. Parhaimmillaan näin voi löytää liikunnallisen harrastuksen sellaiselle lapselle tai (aikuiselle), joka ei tykkää niistä ryhmäjutuista tai siitä ”kapeakatseisesta” liikunnasta.

* Suomen ladun sivuilla on ihan huippuideoita perheliikuntaan eri vuodenaikoina. Meillä menee kyllä kokeiluun nuo syksyllä ajankohtaiset hämärähommat, koko päivän luontoretki ja luontoparkour!

*Suomen Mielenterveysseuran Perheliikunnan koordinointi -hanke on koonnut yhdessä valtakunnallisen perheliikuntaverkoston kanssa todella ihanat perheliikunnan vinkkikortit, jotka löydät täältä. Siellä minua inspiroivat etenkin vinkit päiväkotimatkojen ja koulumatkojen taittamisesta liikkumalla. Jos ensin vaikka yhtenä päivänä viikossa?

*Suomen Sydänliiton Neuvokas perhe –sivustolla on kattava paketti lapsiperheiden hyvän arjen tueksi ja turvaksi, Mindfulnessista hampaiden pesuun! Meillä testataan ainakin olohuonesirkusta!

Liikunta on tietysti vain yksi osa iloista, energistä ja hyvää syksyä. Luvassa onkin syksyn mittaan myös ainakin ihanien lastenkirjauutuuksien esittelyä.

Mukavaa syksyä, huomenna se virallisesti alkaa.

Kuvat: Pixabay

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *