Close

28.4.2017

Kotiäitinä vierähti yhteensä kymmenen vuotta

Kontiolahtelainen Mari Härkönen liikkuu ja touhuaa paljon yhdessä perheensä kanssa, ja lasten myötä äitikin on jo oppinut esimerkiksi jääkiekon salat. Mutta miten ihmeessä Mari päätyi vaatemerkki me&i:n myyjäksi, vaikka oli vannonut, ettei ikinä ala minkään tuotteen edustajaksi?

Mari, 37, ja Heikki Härkönen, 40, tapasivat teini-ikäisinä ja aloittivat yhteisen elämänsä vuonna 1999 muuttamalla kotikunnastaan Ilomantsista opintojen perässä Joensuuhun. Fysioterapeutiksi opiskellut Mari ja sairaanhoitajaksi opiskellut Heikki muuttivat Kontiolahdelle vuonna 2007.

Pari on aina tiennyt, että lapsia tulee, jos niitä heille siunaantuu. Nyt, 19 yhteisen vuoden jälkeen, he ovat kolmen pojan vanhempia: esikoisena Micon pari sai juhannuksena 2006, Luka syntyi 2008 ja kuopus Jooa vuonna 2014.

Lasten synnyttyä Marin ja Heikin haaveissa oli, että Mari pystyisi olemaan kotona lasten kanssa mahdollisimman pitkään. Mari kokeekin olevansa onnekas, sillä hän oli kotona lopulta yhteensä kymmenen vuotta, ensin hoitovapaalla ja sitten vuoden virkavapaalla. Välillä hän oli vuoden töissä, kunnes perheen kuopus ilmoitti tulostaan.

– Kolmas lapsi oli ollut jo pidempään mielessä, ja oli ihana juttu, että hänet meille vielä suotiin, Mari hymyilee.

”Lapsia oli hirveä ikävä”

Kotona oleminen on mahdollistanut sen, että Mari on ollut lähettämässä ja vastaanottamassa lapset koulusta ja voinut kuljettaa poikia päivisinkin harrastuksiin. Myös kotona vietetyt kiireettömät aamut ovat jääneet hyvin Marin mieleen. Rakkaus lapsia kohtaan tulee luonnostaan, mutta rajojen asettaminen ja vanhempien lasten kohdalla irtipäästäminen kasvun myötä tuo haastetta vanhemmuuteen.

– Äidin sydäntä harmittaa eniten päästää lapset tähän niin sanottuun julmaan maailmaan. Mutta lapsille pitää antaa oma kasvunvaransa, Mari pohtii.

Perheen kuopus täytti helmikuun lopussa kolme, jolloin Mari palasi töihin.

– Olisin varmaan ollut pidempäänkin kotona, jos siihen olisi ollut mahdollisuuksia, mutta lapset kasvaa liian nopeasti.

Työhön palaamista edeltäviä viikkoja Mari kuvailee kamaliksi.

– Lapsia oli hirveä ikävä, vaikka he olivat ihan siinä lähellä. Ja oli epärealistinen kuva, että nyt en ehdi olla lasten kanssa ollenkaan, hän naurahtaa ja lisää uudenlaisen arjen sujahtaneen kuitenkin nopeasti uomiinsa.

Äitikin ymmärtää jo jääkiekkoa

Perhe käy yhdessä elokuvissa ja touhuaa ulkona kaikenlaista. Koska sekä Mari että Heikki ovat aina olleet urheilullisia, on urheilu tarttunut myös lasten elämään luontevasti. Talvisin aika vierähtää jääkiekon, laskettelun tai pulkkamäen, kesällä taas uimisen ja pyöräilyn parissa. Perhe pyrkii myös säännöllisesti ottamaan pienen irtioton arjesta esimerkiksi kylpylä- tai ostosreissun merkeissä.

Vanhempien kahdenkeskinen aika ilman lapsia on jäänyt vuosien varrella vähään, sillä kolme poikaa ja urheilullinen elämäntapa pitää perheen liikkeellä. Päivän kuulumiset Mari ja Heikki ehtivät vaihtaa yleensä lasten mentyä illalla nukkumaan. Yltiöpäistä kaipuuta kahdenkeskiseen pari ei kuitenkaan koe, sillä he nauttivat lasten kanssa olemisesta.

– Olemme paljon perheen kesken ja teemme paljon kaikenlaista yhdessä, niin ei siinä ole osannut oppia kaipuuta siihen, että pitäisi saada olla vain kahdestaan, Mari toteaa.

Lasten myötä kuvioihin tulleesta jääkiekosta on vuosien varrella kasvanut perheen yhteinen mielenkiinnon kohde. Itse pelaamisen lisäksi perhe käy toisinaan katsomassa pelejä Joensuussa, ja tuleepa otteluita katsottua televisiostakin. Mari naurahtaakin alkaneensa seurata jääkiekkoa innoissaan vasta lasten myötä.

– Jos en jääkiekosta vielä muutama vuosi sitten ymmärtänyt, niin nyt äitikin on oppinut.

Marin rakkain harrastus liittyy sekin urheiluun: juoksulenkille on päästävä säännöllisesti.

– Minulle urheilu on ehdoton henkireikä, Mari toteaa.

”Minusta ei koskaan tule esittelijää”

Kotivuosiensa lomassa Mari aloitti harrastuksenaan työskentelyn suositun me&i-vaatemerkin myyjänä.

– En tiedä, olisinko pystynyt olemaan niin pitkään kotona ilman me&i:ta, Mari toteaa.

Me&i tarjoaa raikkaita ja värikkäitä vaatteita niin lapsille kun nykyään myös naisillekin. Vaatteissa korostuu Marin mielestä ennen kaikkea laadukkuus ja kuosit. Vaatteet ovat myös Oeko-tex-merkattuja eli ne on valmistettu eettisin periaattein.

– Minusta, aiemmin fanaattisesta kaupungilla kiertelijästä on tullut aivan erilainen shoppailija me&i:n myötä. Nykyään shoppailen kotona, Mari naurahtaa.

Me&i tuli Suomeen vuonna 2007, ja silloin Mari kuuli merkistä ensimmäistä kertaa ystävältään, joka oli nähnyt lehdessä merkin työpaikkailmoituksen. Syksyllä 2010 ystävä sai houkuteltua Marinkin aloittamaan myyjänä.

– Aloin myyjäksi, vaikka olin ääneen jo vannonutkin, että minusta ei koskaan tule minkään kipon, kupin tai vaatteiden esittelijää, hän naurahtaa.

Tiedostamaton voimavara

Kotona lasten kanssa ollessaan Mari saattoi pitää viikossa jopa 11 kutsut, lähinnä arki-iltaisin ja viikonloppuisin. Nyt alkaneen päivätyön ohella kutsujen määrä luonnollisesti vähenee.

– Nyt pyhitän ainakin toisen viikonlopun päivistä perheelle. Realistinen kutsujen määrä voisi olla kolmet viikossa, Mari pohtii.

Mikä kumma vaatekutsujen pitämisessä oikein vetää puoleensa vielä seitsemän vuoden jälkeenkin?

– Sosiaalisuus. Olen tavannut ihan huippuihania ihmisiä kutsuilla ja saanut todella paljon ystäviä ja tuttavia. Ja varmaan tämä me&i-työ on ollut vähän sellainen tiedostamaton voimavarakin: vaikka olen ollut paljon kotona lasten kanssa, on ollut säännöllisesti sosiaalisia kontakteja aikuisiinkin, Mari hymyilee.

Kuvat: Härkösten perhealbumi

Teksti: Susanna Eriksson

P.S. Jos kiinnostuit Me&i:sta, voit ottaa Mariin yhteyttä esimerkiksi Marin me&i –Facebook-ryhmän kautta. Huomenna lauantaina Joensuussa on myös tapahtuma, jossa myynnissä on näitä ja muita ihania lastenvaatteita.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *