Close

29.6.2017

Lapsiperheen mökkilääkekaappi

Heinäkuu on jo ovella, ja moni lapsiperhe Pohjois-Karjalassa odottaa jo kuumeisesti lomaa mökkeilyn merkeissä. Lasten kanssa reissatessa mukaan otettavien asioiden lista voi olla pitkä, mutta mitä kaikkea mökkilääkekaapista olisi hyvä löytyä?

Asiakaspalvelupäällikkö ja proviisori Leena Vartiainen Yliopiston Apteekin Joensuun toimipisteestä kertoo monen vanhemman kyselevän apteekista, mitä kaikkea mökille kannattaa varata mukaan. Hän muistuttaakin, että lääkekaappia pitää päivittää riittävän usein.
Etenkään kylmillään olevalle mökille ei kannata syksyllä jättää muuta kuin korkeintaan punkkipihdit, sillä lääkeaineet eivät kestä pakkasta. Lääkekaapin tarpeista kannattaa pitää itsellään listaa, josta ennen kesän ensimmäistä mökkireissua on helppo tarkistaa, onko mukaan lähtemässä kaikki tarvittava.
– Samalla on helppo tarkistaa lääkkeiden päiväykset, palauttaa vanhat apteekkiin ja ottaa uudet tilalle. Päiväyksen ohittaneiden tuotteiden tehoon ei voi luottaa, Vartiainen muistuttaa.

Perustarpeita pieniin haavereihin
Koska pienten lasten kanssa voi sattua ja tapahtua kaikenlaista, kannattaa mukaan pakata henkilökohtaisten lääkkeiden lisäksi ainakin pieniä naarmuja ajatellen dekspantenolivoidetta, laastareita, desinfiointiainetta, vanutyynyjä ja pumpulipuikkoja. Syvien haavojen ja viiltojen varalta mukana kannattaa pitää kuitukangastaitoksia, haavateippiä ja harsorullia.
– Harsorullan saa tarvittaessa kieputettua raajan ympärille, mutta ne toimivat hyvin myös painetyynynä, jos esimerkiksi syvä viiltohaava pitää saada tyrehdytettyä, Vartiainen kertoo.
Vaikka kesä onkin, on kädenulottuville hyvä varata myös flunssan hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä, kuten kipulääkettä, imeskelytabletteja tai kipua helpottavaa sumutetta kipeälle kurkulle, avaavaa nenäsumutetta sekä kuumemittari. Myös ripuliin ja ummetukseen voi varautua varaamalla mökille nesteytysjuomaa, maitohappobakteeria sisältäviä tuotteita ja ummetuslääkettä. Vartiainen kehottaa ottamaan mukaan myös puuduttavat korvatipat etenkin, jos perheen pienimmillä on taipumusta korvatulehduksille.
– Harvoin keskellä yötä tulee lähdettyä mökiltä päivystykseen korvakipuisen lapsen kanssa. Puuduttavien korvatippojen ja särkylääkkeen avulla pärjää seuraavaan aamuun, Vartiainen toteaa.

Heitä vanha aurinkorasva pois

Auringonpistokselta välttyy parhaiten pysymällä pois auringosta sen ollessa voimakkaimmillaan keskipäivällä. Jos aurinkoon kuitenkin menee, kannattaa iho ja pää suojata vaattein ja aurinkosuojavoiteella ja juoda riittävästi nestettä. Mikäli auringonpistoksen tyypillisiä oireita eli huonovointisuutta ja päänsärkyä kuitenkin tulee, avuksi voi ottaa esimerkiksi särkylääkettä ja juoda runsaasti.
– Tähän apteekista saatavat nesteytysjuomat ovat hyviä. Ja jos on kova päänsärky ja joutuu matkustamaan autossa ja valo ottaa silmiin, aurinkolasit on siihen hyvä apu, Vartiainen vinkkaa.
Hän toteaa myös, että aurinkosuojavoidetta käytetään liian vähän ja se on usein vanhentunutta. Järkevää onkin laittaa iholle aurinkovoidetta runsaasti lisäten sitä parin tunnin välein. Syksyllä vanhat rasvanjämät kannattaa heittää pois voiteen suojan toimimisen varmistamiseksi. Jos iho kuitenkin palaa, voi palokohtaan levittää kortisonivoidetta ja aloe vara -geeliä. Varsinaisten palovammojen varalta kannattaa varustautua dekspantenolivoiteella ja silikonisidoksella, ja jos palanut alue on suurempi kuin palovamman saaneen lapsen kämmen, on syytä lähteä lääkäriin.

Hoida pistot ja puremat oikein

Kesään kuuluu oleellisena osana myös erilaiset pörriäiset ja eläimet, ja mökkimaastossa voikin piileskellä esimerkiksi käärme. Jos käärme pääsee puremaan, tulee raaja pitää mahdollisimman liikkumatta mahdollisen myrkyn leviämisen estämiseksi, ja ottaa kyytabletteja saman tien ohjeen mukaan.
– Jos on kyse lapsesta, puremaa pitää aina käydä näyttämässä lääkärissä tai päivystyksessä, Vartiainen muistuttaa.
Kyypakkausta voi käyttää käärmeenpureman lisäksi ampiaisenpiston hoidossa. Mökille kannattaa ottaa myös allergialääkettä, sillä se auttaa esimerkiksi hyttysen ja ampiaisen pistokohtaan nouseviin paukamiin. Vartiainen kuitenkin muistuttaa, että jos hengitys alkaa vähääkään tuntua tai kuulostaa vaikealta, pitää ensiapuun lähteä viipymättä tai soittaa hätänumeroon.
Teräväpäiset pihdit ovat puolestaan oiva apu tikkujen, lasinsirujen ja punkkien irrottamiseen. Punkkisuojasumute on oiva apu punkkien torjunnassa. Jos punkki kuitenkin pääsee kiinnittymään, ei sitä pidä irrottaa peräpäästä, vaan aina mahdollisimman läheltä ihoa. Punkin irrottamisen jälkeen puremakohta kannattaa puhdistaa desinfiointiaineella ja suojata tulehduksen estämiseksi. Puremakohtaa tulee myös seurata: jos ympärille alkaa muodostua punainen rengasmainen alue, pitää lähteä lääkärin pakeille.
– Aina ei puremakohdan ympärille kuitenkaan synny rengasmaista jälkeä. Jos alkaa oireilla muuten eli nousee esimerkiksi lämpöä, niin silloinkin pitää mennä lääkäriin, Vartiainen muistuttaa.

Teksti: Susanna Eriksson

Mökille suuntaajan muistilista:
– Kyypakkaus
– Särkylääkettä
– Allergialääkettä
– Desinfiointiainetta
– Haavateippiä
– Pumpulipuikkoja
– Laastareita
– Vanutyynyjä
– Kuitukangastaitoksia
– Harsorullia
– Kuumemittari
– Imeskelytabletteja tai suusumutetta kurkkukipuun
– Nenäsumute
– Puuduttavat korvatipat
– Dekspantenolivoide
– Kortisonivoidetta
– Maitohappobakteereita
– Nesteytysjuomaa
– Ummetuslääkettä
– Silikonisidos
– Aloe vera -geeliä
– Aurinkorasvaa
– Teräväpäiset pihdit

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *