Close

8.6.2017

Päiväkoti Taikametsällä Kontiolahden Lehmossa on oma ”taikametsä”

Lapsilähtöisyys, kiireettömyys ja kodinomaisuus ovat yksityisen päiväkoti Taikametsän toiminnan kulmakiviä.

Taikametsän perustivat vuonna 2009 lastentarhanopettajat Tuija Orpana ja Satu Niskasaari. Heidän lisäkseen päiväkodissa työskentelee kolmaskin työntekijä. Taikametsä on 14-paikkainen, vaikka laskennallisesti päiväkotiin mahtuisi enemmänkin lapsia. Omistajat ovatkin halunneet pitää päiväkodin pienenä kodinomaisuuden säilyttämiseksi.
– Välillä meillä on ollut enemmänkin lapsia, mutta olemme huomanneet, että pieni ryhmä on se meidän juttu. Lapsen kohtaamiselle jää paremmin aikaa, Orpana pohtii.
Esiopetusta Taikametsä ei tarjoa, mutta kunta on tarvittaessa järjestänyt 6-vuotiaille kyydityksen esikouluun.
– Se on lapsille aina pieni seikkailu, kun pääsevät pikkubussin kyytiin ja esikouluun päiväksi, Orpana hymyilee.

Lapset oppivat toisiltaan
Päiväkodin 1–6-vuotiaat hoitolapset ovat kaikki samassa ryhmässä. Orpana toteaa lasten oppivan toisiltaan paljon. Isommat lapset oppivat ottamaan huomioon pienempiä ja auttamaan heitä, kun taas pienemmät oppivat isommilta mallia ottamalla esimerkiksi leikin kulkua, syömistä ja pukemista.
– Ja onhan siinä sekin, että nykyään on monia perheitä, joissa on yksi lapsi, niin tietyllä tavalla tästä meidän ryhmästä tulee tietynlainen sisarryhmä. Täällä on monenikäisiä kavereita, kuten voisi kotonakin olla, Orpana pohtii.
Koska lapset ovat eri-ikäisiä, on heidän taitotasonsa kuitenkin luonnollisesti erilainen. Lapset jaetaankin tarpeen vaatiessa pienempiin ryhmiin.
– Esimerkiksi satuja luettaessa tehdään joskus ryhmäjakoa, koska 5–6-vuotiaat kuuntelevat satuja jo ihan eri tavalla kuin 1–2-vuotiaat. Sama pitää ottaa huomioon esimerkiksi askartelussa, koska taidot ovat 1–2-vuotiailla niin erilaiset kuin isommilla lapsilla, Orpana selventää.

”Taikametsään” mennään ilman leluja
Päiväkodilla on takapihallaan myös ”taikametsä” – aidattu metsikkö, josta on vuosien varrella löytynyt niin jääkarhuja, dinosauruksen luita kuin lähteitäkin. Orpana ja Niskasaari kokevat lasten mielikuvituksen ruokkimisen tärkeäksi, ja siksi taikametsään menossa onkin yksi tärkeä sääntö.
– Sinne ei oteta mukaan mitään ylimääräisiä tavaroita, kuten leluja mukaan, vaan annetaan mielikuvituksen laukata, Orpana hymyilee.
Lapset tekevät vuosittain myös erilaisia retkiä, ja viime vuosina on tutustuttu niin Saarilan maatilaan, Sinkkolan kotieläinpihaan kuin sekä Taidemuseo Onniin. Viimeisimpänä lapset pääsivät tutustumaan päiväkodin lähellä olevaan hevostalliin, jossa he pääsivät näkemään hevosia, varsan sekä kiertämään aidossa maneesissa esterataa ennen reissua päiväkodissa tehdyillä keppihevosillaan.
– Sitä iloa oli ihana katsoa, kun lapset olivat ihan tohkeissaan, Orpana hymyilee.
Orpana ja Niskasaari kokevat myös vapaan leikin mahdollistamisen tärkeäksi. Päivittäisessä toiminnassa pyritäänkin siihen, että lapset saisivat leikkiä leikkinsä loppuun mahdollisuuksien mukaan.

Lasten toiveita kuunnellen
Lapset otetaan mukaan ideoimaan ja suunnittelemaan päiväkodin toimintaa mahdollisuuksien mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lapset voivat esittää toiveita ja mielipiteitä esimerkiksi askartelujen ja teemojen suhteen.
– Lapsilta saadaan vinkkejä siitä, mikä heille on tärkeää. Talvella oli esimerkiksi Frozen-viikko, jolloin tytöt tekivät tiarat ja pojat ritarimitalit, Tuija Orpana kertoo.
Taikametsässä pidetään myös kerran viikossa kokkikerhoa, johon jokainen halukas lapsi pääsee vuorollaan osallistumaan. Kokkikerhossa lapset pääsevät osallistumaan välipalan tekoon, ja keittiössä onkin yhteistuumin valmistunut monenlaista aina rahkasta rieskaan.
– Meillä tehdään ruoka itse, ja näin myös lapset pääsevät osallistumaan ja kokeilemaan, Orpana kertoo.

Teksti ja kuvat: Susanna Eriksson

Lisää Taikametsästä voit lukea päiväkodin nettisivuilta.

Ps: Tämä juttu sai alkunsa lukijaltamme saamastamme vinkistä. Vinkit kivoista päiväkodeista samoin kuin kaikki muutkin juttuvinkit ovat meille tervetulleita.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *