Close

26.6.2017

Pinnalla. Pop! Suomen ensimmäinen lasten aforismikirja esittelyssä

Aforismit eli ajatelmat ovat napakassa muodossa ilmaistuja ajatuksia. Minka Heino kirjoitti ja kuvitti alkuvuodesta ilmestyneen ensimmäisen lasten aforismikirjan.

Hypistelen käsissäni postilaatikkooni putkahtanutta aforismikirjaa. Kannessa ollaan veden alla, mutta mitä löytyy kansien sisältä?

Hetkessä. Letitetään tukka ja pulla.

Hymyile! Olet hammaraudoissa.

Turvasta on helppo hirnahtaa.

Kirja on luonnollisesti nopea lukea, ja sekatekniikalla tehtyä kuvitusta on mukavaa tutkia. Kirjan aforismit ovat lähellä lasten arkea, mutta eivät kaikkein pienimmille täysin avaudu. Taaperotestaajani keskittyi kirjassa kuviin, jotka ruokkivat pienen katselijan mielikuvitusta. Voisin kuvitella, että muutaman vuoden päästä kouluiän lähestyessä aforimit herättävät oivaltamisen riemua entisessä taaperossa.

Sateenvarjo. Pisaroiden trampoliini.

Suihkulähde murjottaa. Sade vei huomion.

Syödä karkkia salaa. Hammaspeikolta.

Suurin piirtein sadan aforismin kokoelma voisi sopia lapsilukijoista parhaiten alakoululaisille eskarista ylöspäin. Jos jo pienempi lapsi jaksaa kuunnella ja katsella, ei mikään estä lukemasta kirjaa jo aikaisemmin. Myös lapsellisille aikuisille kirja arkisine oivalluksineen on elämys.

Lainaukset kirjasta: Pinnalla. Pop! Lasten aforismikirja. Teksti ja kuvitus: Minka Heino. Taitto: Jari Tammi. Suomen aforismiyhdistys 2017. Kirja saatu kustantajalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *