Close

12.1.2018

Tiedettä perheen pienimmille

Joensuussa Rantakylässä käynnistyy helmikuussa Kide Science –tiedekerhoja 3-8-vuotiaille. Pilke tiedepäiväkoti Loisteen tilassa kokoontuvia kerhoja ohjaa Niko Kyllönen. Ajatus kolmevuotiaista tutkijoista vaikutti niin hauskalta ja kiinnostavalta, että päätin kysellä Nikolta vähän lisää.  

Miten sinusta tuli Kide Science –kerhon ohjaaja ja Franchising –yrittäjä?

-Kiinnostuin Kide Sciencen toiminnasta viime syksynä tehdessäni Pro gradu -tutkielmaa Itä-Suomen yliopistolla. Taustoiltani olen biokemisti ja nyt opiskelen matemaattisten aineiden opettajan ja luokanopettajan koulutusohjelmassa, kertoilee Niko. Ennen yrittäjyyttä hän on toiminut ohjaajana luonnontiedeleireillä ja LUMA-kerhossa.

Mihin leikki-ikäinen tarvitsee tiedekerhoa ja miksi oma lapsi kannattaisi tuoda kerhoon?

-Tiedekerhot tarjoavat lapselle mielekkään toimintaympäristön, jossa lapsi oppii tärkeitä tutkimisen ja ajattelun taitoja, jotka kantavat aikuisikään asti. Kannustamme kerholaisia myös aktiiviseen vuorovaikutukseen, mikä on tärkeä kielen ja kommunikaatiotaitojen kehittymisen kannalta. Ja tottahan toki toivomme, että kerhoissa saadut kokemukset tukevat lasten kiinnostumista eri tieteenaloista myöhemmällä kouluiällä. Tarve tälle on erittäin suuri, sillä viimeisimpien PISA-tutkimusten mukaan nuoret ja varsinkaan naiset eivät tällä hetkellä ole niin kiinnostuneita luonnontieteistä ja teknologiasta kuin mitä tarve olisi, Niko vastaa.

Mitä kerhoissa tehdään?

-Kerhoissa harjoitellaan yhdessä tutkimisen taitoja lasten luonnollisten toimintatapojen eli leikin, tarinoiden ja draaman kautta. Toimintamme on lapsilähtöistä eli lapset pääsevät tutustumaan arjen ihmeellisiin ilmiöihin itse tutkien, kokeillen ja havainnoiden. Lapset ovat aktiivisesti mukana tutkimuksen aiheen asettamisessa, menetelmien suunnittelussa ja tutkimuksen tekemisessä, lupaa Niko.

Miten Kide Science –kerhot ja yritystoiminta niiden ympärillä ovat saaneet alkuunsa?

– Laadukas pedagogiikkamme perustuu perustajamme Jenni Vartiaisen Helsingin yliopistossa vuosina 2013-2016 tekemään väitöskirjatutkimukseen. Tutkimuksen alkuvaiheessa Jenni huomasi, että tiedekasvatusta ei juurikaan toteutettu Suomessa pienille lapsille. Ilmiön tutkimiseksi Jenni perusti tiedekerhoja 3-6-vuotiaille. Kerhot osoittautuivatkin huippusuosituksi ja toimintaa lähdettiin nopeasti kehittämään yrityspohjalle. Tällä hetkellä yritys työllistää 12 franchising-yrittäjää ja 10 omaa tiedekerho-opettajaa tarjoten tiedekerhoja lapsille jo 27 eri alueella Suomessa. Olemme laajentamassa toimintaa myös ulkomaille ja yhteydenottoja on sadellut niin julkiselta sektorilta kuin yksityisiltä puolelta. Kansainvälistymiseen apua tarjoaa alkuvaiheen sijoittaja Reaktor Ventures.

Wau. Hienolta kuulostaa! Miten Joensuun kerhoihin pääsee mukaan ja mitä lysti kustantaa?

-Joensuun ensimmäiset Kide Science tiedekerhot pidetään Rantakylän uudessa Pilke tiedepäiväkoti Loisteessa Aallontiellä. Keväällä 2017 järjestetään kaksi 5 kerhokerran kokonaisuutta sunnuntai päivisin 4.2. alkaen. Ryhmiin mahtuu vielä hyvin mukaan, joskin joku ryhmä on jo täynnä. Osaan ryhmistä pääsee mukaan myös aikuinen. Lisätiedot ja ilmoittautumiset tapahtuvat osoitteessa www.kidescience.com. Yhden kerhokokonaisuuden hinta on yhteensä 85 €, sisältäen hauskat kotitehtävät koko perheelle.

Haluatko lähettää vielä terveisiä Muksujen maakunnan lukijoille?

-Lämpimästi tervetuloa mukaan! Tehdään lapsille parempi tulevaisuus, yhdessä.

Kiitokset Nikolle vielä kerran haastattelusta. Minusta tämä vaikuttaa huippukivalta jutulta. Jokainen lapsi on erilainen ja on hienoa, että myös tällainen harrastus on nyt Joensuun seudullakin tarjolla, vaikka jo kolmevuotiaalle. Mukavaa päivää kaikille!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *