Close

9.6.2017

Tivolin Sariolan kulisseissa eletään tavallista lapsiperheen arkea

Tivoli Sariola saapui Joensuuhun tiistaina, ja tivolialue avautui yleisölle tänään perjantaina. Tivolin toimitusjohtaja ja yhdeksän kuukauden ikäisen Oiva-pojan isä Ville Sariola kertoo, millaista vauvaperheen arki tivolin matkassa on.

– Tivoli on turvallinen ympäristö lapselle. Tivolikentällä aina paljon ihmisiä ja tuttuja aikuisia, jotka pitävät lapsia silmällä. Kauppatieteiden maisteriksi opiskellut 31-vuotias Ville Sariola tietää, mistä puhuu. Hän on viidennen sukupolven Sariola tivolin toimitusjohtajana ja kiertänyt itsekin lapsuutensa tivolin mukana.
– Tivoli kasvattaa sosiaaliseksi. Minun oli jo lapsena helppo tutustua uusiin ihmisiin ja pian jokaisella tivolipaikkakunnalla oli kavereita, joiden kanssa viettää aikaa. Tivolissa on jos jonkinlaisia laitteita ja vempeleitä, mutta Ville kertoo, ettei laitteissa tullut oikeastaan lapsenakaan tietyn vaiheen jälkeen käytyä muulloin kuin ystävien kanssa.
– Olihan se tietynlaista unelmaelämää elää kesät tivolin mukana, mutta siinäkin tuli arki vastaan. Lapsena se oli minulle normaalia elämää, kun taas kavereiden mielestä oli ihan über-siistiä, että leikkikenttänä takapihalla oli tivoli, Ville muistelee.

Oiva osutti syntymänsä loistavasti
Ville tapasi vaimonsa Anna Sariolan jo teininä koulun tukioppilasleirillä eikä suinkaan tivolin kautta, kuten monet usein kuvittelevat. Anna on kulkenut kymmenisen vuotta Tivoli Sariolan matkassa työskennellen johdon assistenttina. Pari avioitui elokuussa 2015, jolloin tivolissa piti olla väliviikko, mutta kuinkas kävikään…
– Päätettiin kuitenkin lähteä tivolin kanssa liikkeelle. Niinpä me lähdimme Annan kanssa häiden jälkeen Hyvinkäälle ”häämatkalle” tivoliin, Ville nauraa.
Pian pari alkoi odottaa lasta. Koska raskaus osui kesään, lähti Anna tivolikiertueelta välillä käymään Keravalla neuvolassa, ja pääsipä Villekin toisinaan mukaan. Viime syksynä kolme viikkoa etuajassa syntynyt Oiva-poika osasi ajoittaa syntymänsä hyvin, sillä tivolikiertue oli loppumaisillaan ja tivoli juuri siirtynyt Lohjalle.
– Nauroimmekin, että Oiva syntyi ihan täydelliseen ajankohtaan. Pääsimme suunnitellusti Helsinkiin synnyttämään eikä ensimmäisiä viikkoja tarvinnut olla vauvan kanssa vaunussa. Sen sijaan pääsimme kotiin rauhoittumaan uudenlaiseen arkeen, Ville kertoo.

Myös vaunukodin pitää tuntua kodilta
Perhe asuu huhtikuusta lokakuun alkuun noin 80-neliöisessä kolme huonetta ja keittiön sekä kylpytilat käsittävässä asuntovaunussa. Perinteisiin asuntovaunuihin ei tätä matkojen ajaksi puoliperävaunuksi tiivistyvää kotia voi kuitenkaan verrata. Vaunusta löytyy muun muassa juokseva vesi sekä eritoten lapsiperheen arkea helpottavat kodinkoneet, kuten tiski- ja pyykinpesukone.
– Kun ajatellaan, että tivolielämä on puolet vuodesta, niin kyllä kodin pitää olla toimiva. Siellä pitää viihtyä ja sen pitää tuntua kodilta, Ville summaa ykskantaan.
Tosin Oivan syntymän jälkeen pari törmäsi ongelmaan, sillä asuntovaunu ei vielä keväällä ollut kaiken lapsiystävällisin muun muassa alumiinisine lattialistoineen. Niinpä pari hankkikin metritolkulla pehmustetta, ja teki vaunusta näin ryömintä- ja konttausystävällisen Oivaa ajatellen.
– Oiva meni kyllä vähän peppu edellä puuhun näissä kehitysasioissa. Hän nimittäin nousi seisomaan ennen kun osasi kontata tai istua, ja nyt yhdeksän kuukauden iässä Oiva kävelee jo tukea pitkin vallan mainiosti. Jos hän olisi oppinut ensin konttaamaan ja istumaan, niin alku olisi voinut olla vähän helpompaa, Ville naurahtaa.

Samat rutiinit vaunussa ja kiinteässä kodissa
Perheelle tutuiksi ovat tulleet niin kiertue-elämä kuin talvella pidettävä kesälomakin.
– Kesällä mennään aika haipakkaa paikkakunnalta toiselle, joten ei siinä ehdi paljon lomia pitää. Keskellä talvea jäädään sitten niin sanotusti laakereille lepäämään eli kesälomalle, Ville vitsailee.
Arki pienen lapsen kanssa on toki erilaista kiertueella kuin perheen kiinteässä kodissa Keravalla. Oleellisesti se ei kuitenkaan eroa, sillä samoja arkirutiineja ylläpidetään, oltiinpa sitten Joensuussa tai Keravalla. Ja vaikka Villen ja Annan elämä työntäyteistä onkin, pyrkivät he viettämään aikaa yhdessä perheenä mahdollisimman paljon. Se onnistuu varsinkin niinä päivinä helposti, kun tivoli on auki vain illalla.
– Olemme Oivan kanssa niin paljon kuin suinkin pystymme, vaikka aika paljon olemmekin kiinni työhommissa tivolin aukioloaikoina, Ville selventää.
Ennen tämänvuotisen kiertueen alkua Ville ja Anna totesivatkin tarvitsevansa Oivalle lapsenvahdin. Perheyrityksen arvojen mukaisesti apu löytyi läheltä, sillä Annan serkku kulkee kesän tivolin mukana Oivaa hoitamassa vanhempien ollessa töissä.

Perusarkeen kuuluvia juttuja
Ville pohtii, että perusarkea ajatellen tivolin muuttopäivät eli paikkakunnalta toiselle siirtymiset ovat lapsen kanssa hankalimpia, koska päivät ovat usein pitkiä aikaisine herätyksineen ja autossa istumisineen.
– Tivolin aukioloaikoina asiat puolestaan menevät ihan omalla painollaan. Ja tämä kevät on muiltakin osilta mennyt tosi helposti. Vaikka on ollut kylmää, olemme pysyneet melko terveinä, hän kertoo.
Koska työ on intensiivistä ja kesällä koko ajan läsnä, haluaa perhe luonnollisesti lähteä tivolialueelta säännöllisesti poiskin.
– Lähdemme yhdessä kauppareissulle, koiraamme Suloa ulkoiluttamaan tai keskustassa kärrittelemään ja katselemaan ympärillemme. Tai jos paikkakunnalla on tuttuja, käymme moikkaamassa heitä. Eli ihan perusarkijuttuja, Ville kertoo.
Entä joko Oiva on päässyt maistamaan tivolielämää laitteissa käymisen muodossa?
– Oiva oli vain noin viikon vanha käydessään ensimmäistä kertaa elämässään Hevoskarusellin kyydissä. Annetaan pojan kuitenkin ihan rauhassa ensin kasvaa, laitteisiin ehtii mennä vielä monta vuotta.

Teksti ja kuvat: Susanna Eriksson

Ps: Tivoli Sariola on Joensuun Laulurinteellä aina 19.6. saakka. Aukioloajat ja lippujen hinnat löydät tivolin omilta sivuilta. Sisäänpääsy tivolialueelle on ilmainen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *