Close

21.7.2017

”Työtä tehdään suurimmaksi osaksi perhettä varten”

Joensuulainen Eero Mutanen on paitsi ylpeä isä ja aviomies, myös yli kymmenen remontoijaa työllistävän yrityksen osaomistaja. Miten perhe-elämän ja yrittäjyyden yhdistäminen onnistuu, ja miten Eero määrittelee menestyksen?

 

38-vuotias Eero oli vuoteen 2012 mennessä kirjoittanut puolisen vuosikymmentä harrastuksenaan jääkiekkoaiheisia artikkeleita jatkoaika.com-sivustolle. Vaan eipä osannut mies arvata, että tulisi tapaamaan tulevan vaimonsa ja lapsensa äidin silloisen harrastuksensa kautta. Niin kuitenkin kävi, kun Eero tapasi espoolaisen Tiiun Mestis-risteilyllä vuonna 2012.

– Vaikea sanoa, oliko se rakkautta ensisilmäyksellä, mutta viimeistään toisella, Eero virnistää.

Pari vietti aikaa tiiviisti yhdessä, ja jo samana vuonna Tiiu muutti Joensuuhun. Naimisiin he menivät tammikuussa 2014, ja esikoinen ilmoitti tulostaan syksyllä 2015. Eero muistelee olleensa tuolloin onnellinen ja malttamaton, kun lasta piti jaksaa odottaa yhdeksän kuukautta.

– Toisaalta se yhdeksän kuukautta oli hyvä juttu, koska sinä aikana alkoi jo kasvaa isyyteen. Emme halunneet tietää lapsen sukupuolta etukäteen, pääasia oli, että kaikki on hyvin, hän hymyilee.

Eero sai Ella-tyttärensä syliinsä ensimmäisen kerran vappuaattoyönä 2016. Vaikka hän olikin kuullut tuntemiltaan isiltä lapsen syntymän olevan unohtumattominta, mitä hän tulee koskaan kokemaan, pääsi salamakiintymys yllättämään.

– Lapsi tuntui heti maailman tärkeimmältä, kauneimmalta ja sellaiselta, jonka puolesta olisi voinut antaa henkensä siihen paikkaan. Vaikka hän oli ollut maailmassa tyyliin 15 sekuntia. Ei Ellan syntymää voi koskaan unohtaa. Se oli maailman kaunein näky, oma lapsi ja vaimo. Jonkin verran olen matkustellut ja maailmaa nähnyt, mutta se vei kyllä voiton ihan kaikesta, Eero hymyilee.

 Kotonaoloajasta kaikki irti

Eero työskenteli reilut kymmenen vuotta sitten kodin kiintokalusteita myyvän firman aluepäällikkönä. Ajatus oman yrityksen perustamisesta alkoi kyteä mielessä, kun töissä nousi toistuvasti kysymys, johon hän ei osannut vastata: mikä firma tekee kaikenlaisia kodinremonttitöitä tapetoinnista talon peruskorjauksiin.

– Siitä se ajatus lähti: ihmisen tietävät, että S-marketista saa ruokaa ja Bemari on auto, mutta mikä voisi olla samalla tavalla tunnettu kodin remonttien tekijä, Eero muistelee.

Niin syntyi kodin remonttipalveluja märkätiloista makuuhuoneisiin tarjoava Laatukarjala. Tänä vuonna kymmenen vuotta täyttänyt yritys työllistää jo toistakymmentä remontoijaa ympärivuotisesti. Lähes alusta saakka Eeron työparina on ollut yhtiökumppani jakamassa sekä työmäärän että yrittäjyyden ilot ja murheet. Yhtiökumppanuus mahdollistaa myös sen, ettei aina tarvitse olla tavoitettavissa. Esimerkiksi kesälomalla ei töistä soitella, jollei ole välttämätön pakko.

– Totta kai yrittäjänä pitää olla enemmän tavoitettavissa kuin tavallisena palkansaajana, mutta sitä helpottaa yhtiökumppani. Kun homma jaetaan 50/50, ei aina tarvitse olla tavoitettavissa ja yksin vastuussa kaikesta. Ja muutenkin töiden jakaminen yhtiökumppanin kanssa antaa lisää vapaa-aikaa, Eero pohtii.

Yrittäjyyden hyvä puoli on Eeron mielestä se, että saa päättää itse omat aikataulunsa ja joskus käydä tarvittaessa vaikka kesken työpäivän kotona. Huono puoli taas on se, että joskus töissä menee pitkään. Ja vaikka Eero pyrkii jättämään työasiat työpaikan oven taa, seuraavat ne joskus kuitenkin väkisin kotiin, etenkin hiljaisempina aikoina. Hänellä onkin motto, joka jokaisen meistä olisi hyvä muistaa: tee aina keskittyneesti se mitä teet, olipa kyse töistä tai perheen kanssa olemisesta.

– Vaikka joskus töissä meneekin myöhempään, niin kotonaoloajasta pitää ottaa kaikki irti ja jättää työasiat siksi aikaa. Niitä ei kuitenkaan tarvitse välttämättä jättää työpaikalle, mutta älä räplää esimerkiksi työsähköpostia koko ajan perheen odottaessa vieressä, Eero neuvoo.

 

 Työtä tehdään siksi, mikä kotona odottaa

Ylpeän isän silmät alkavat tuikkia ihan eri tavalla, kun hän puhuu tyttärestään. Eero on ennen kaikkea isä ja aviomies, ja työ tulee elämän prioriteeteissa kakkosena. Hän pohtii, että suomalaisessa kulttuurissa ajatellaan menestystä vähän hassusti: ajatellaan, että menestystä määrittää, millainen talo tai auto ihmisellä on.

– Liian usein ajattelemme, että raha on menestyksen mittari. Mielestäni menestystä pitäisi ajatella myös sen kautta, mikä meillä on kaikkein rajallisinta eli aika. Totta kai uusi Ferrari on näyttävämpi kuin uusi Ford, mutta eikö ihminen ole aika menestynyt, jos voi ottaa aikaa ja käyttää sitä siihen, mikä on kaikkein tärkeintä eli perheeseen? Aikaa kun ei saa lisää, Eero miettii.

Ajanjuoksun vilkkaus onkin korostunut tyttären ensimmäisen vuoden aikana: yhtäkkiä Ella ei olekaan enää pienenpieni, juuri laitokselta kotiutunut vauva vaan jo kävelemään oppinut 1-vuotias. Jos Eero saisi valita, ottaisiko hän tonnin enemmän palkkaa kuussa vai enemmän vapaa-aikaa perheen kanssa käytettäväksi, hän valitsisi empimättä vapaa-ajan.

– Yrittäjyys tietyllä tavalla mahdollistaa sen, että on lupa unelmoida siitä, että vapaa-aikaa voisi joskus vielä olla vähän enemmän, Eero pohtii.

 Perhe toi uutta perspektiiviä elämään

Kaikesta kuulee, että Ella ja Tiiu ovat Eerolle tärkeintä maailmassa. Perheen myötä elämään onkin tullut täysin uutta voimaa ja perspektiiviä.

– Työtähän tehdään suurimmaksi osaksi sen takia, mitä kotona on eli perhettä varten. Koetan pitää asiat niin, että töissä olen yrittäjä ja kotona isä ja aviomies. Kaikki kunnia tälle työlle, mutta jos minä olen kotona, niin ei Ellalla niin vähäpätöistä asiaa minulle voi ollakaan, etteikö se aja työhommien ohi, Eero toteaa ykskantaan.

Juuri nyt nopeasti kasvava tytär rakastaa erilaisia palloleikkejä. Niinpä isä saakin heitellä tyttärensä kanssa palloa ja kuoksee kilpaa pallon perässä. Toistaiseksi vielä kesälomaansa odotteleva Eero suunnitteleekin lähtevänsä lomalla perheensä kanssa Tiiun vanhempien mökille. Sillon ei työasiat pyöri mielessä, vaan keskittyminen on kohdistettu kokonaan perheeseen.

– Ei tekemisen tarvi olla mitään suurta ja ihmeellistä, pelkkä yhdessäolo riittää, Eero hymyilee.

 

Teksti: Susanna Eriksson

Kuvat: Tiiu Houni

 

Eeron neuvot yrittäjyyden ja perheen yhdistämiseksi:

1. Ole läsnä ja keskity.

– Kun olet töissä, keskity asiakkaaseen ja käsillä olevaan tehtävään täysillä, sillä 90 prosentin keskittyminen tuottaa 50 prosentin suorituksen. Sitten kun olet perheesi kanssa, keskity nauttimaan siitä hetkestä. Älä murehdi työasioita, sillä työsähköpostit ehdit lukea myöhemminkin – keskittyen.

 2. Ajattele menestystä toisin.

– Jos sinulta otettaisiin tänään kaikki omaisuus pois, uusi alkaisi karttua jo huomenna, kiitos hyvinvointivaltion. Mutta kun sinulta otetaan aika pois, ei uutta enää tule. Mieti, mikä sinulle on tärkeää, sillä sinun aikasi on arvokasta.

 

P.S. Voit tutustua Laatukarjalaan ja sen palveluihin lisää yrityksen nettisivuilla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *